Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten cryptocurrency op de markt. Maar de bekendsten zijn nog steeds Bitcoin en daarna Ethereum. Veel mensen denken dat alle cryptocurrencies eigenlijk alleen maar een betaalmiddel zijn. Maar dit is niet het geval, wat de meeste cryptomunten wel met elkaar gemeen hebben is dat ze decentraal zijn. Dit houdt in dat er geen derde persoon nodig is voor onder andere transacties (zoals banken en notarissen). Er wordt gebruikt gemaakt van Blockchain technologie, hiermee kunnen de transacties vastgelegd worden zoals afspraken en transacties. Omdat deze blockchain dus geen centrale autoriteit heeft voorkom je corruptie en/of vervalsing.
De verschillen tussen Bitcoin en Ether
Deze technologie creëert verschillende mogelijkheden. Bitcoin gebruikt de technologie om een decentrale munt te maken om mee te handelen. Ethereum gebruikt het daarentegen om een platform te ontwikkelen voor decentrale applicaties.
De bedenker van Bitcoin is anoniem, onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto is Bitcoin de wereld in geroepen. De bedenker van Ethereum is daarentegen wel bekend; Vitalik Buterin.
De geschiedenis en het doel van Bitcoin
Het plan voor Bitcoin is (niet toevallig) in 2008 gepubliceerd door een anoniem persoon. In dit jaar is de kredietcrisis waarin banken vallen en er door iedereen getwijfeld wordt aan de economie in z’n huidige vorm.
In begin 2009 wordt de eerste bitcointransactie al gemaakt. Sindsdien kun je bitcoin kopen en is het voor het eerst mogelijk om van persoon tot persoon geld te versturen zonder een derde partij zoals een bank. Jij bent de baas over je eigen geld.
Wat de bitcoin ook uniek maakt is dat er een maximaal aantal munten is, namelijk 21 miljoen. Zodra dat punt bereikt is kan er nooit meer ‘bijgedrukt’ worden.
De geschiedenis en het doel van Ethereum
Ethereum is een stukje jonger dan Bitcoin, het plan is gepubliceerd in 2013 door Vitalik Buterin. Twee jaar later staat het platform live met een waarde van 30 cent per Ether. Slechts drie jaar later bereikt Ethereum koers een waarde van 1400 dollar.
Naast de betaalfunctie heeft Ethereum nog andere functies. Door middel van het Ethereum netwerk kunnen ontwikkelaars hun eigen decentrale applicatie maken. Daar zit het voornaamste verschil met Bitcoin.