Zodra men over virtual reality brillen begint te praten denken de meeste mensen aan video games, maar kan het niet breder ingezet worden? Voor we hier verder op ingaan leggen we eerst uit wat het nu precies inhoud.
Wat is virtual reality?
Virtual reality(VR) zegt het eigenlijk zelf al; virtuele realiteit. Door middel van een speciale VR bril die je ogen volledig omsluit is het mogelijk om je in een virtuele wereld te bevinden doordat er een scherm in de bril is ingebouwd. Het beeld zit dicht op de ogen waardoor je niks van je omgeving meekrijgt waardoor je je als het ware in een virtuele wereld waant. Head-tracking zit ook in de bril ingebouwd, dat wil zeggen dat wanneer je je hoofd draait jouw virtuele wereld met je meedraait. Inmiddels is het zelfs mogelijk om jezelf via een loopband te verplaatsen in de virtuele wereld. De mogelijkheden zijn oneindig.
Waar kan ik het voor gebruiken?
De VR brillen worden steeds beter ontwikkeld en er zijn steeds meer bedrijven die het nut er van in gaan zien en een concept willen ontwikkelen. Zo is het voor makelaars interessant om via een VR bril een virtuele tour door huizen te doen met potentiële kopers. Maar wat te denken van virtuele vergaderingen. Grote multinationals kunnen op deze manier op afstand toch persoonlijk met elkaar communiceren. Natuurlijk is ook de game-industrie erg geïnteresseerd in deze techniek, het kan immers de hele markt veranderen en een totaal nieuw publiek aanspreken.
Wie ontwikkeld de brillen?
Oculus was een van de eerste die via kickstart tweeënhalf miljoen dollar ophaalde en van start ging met de ontwikkeling van de Oculus Rift. Het bedrijf is anderhalf jaar later overgenomen door Facebook voor twee miljard dollar. Op dit moment worden er duizenden brillen geleverd, dit is weliswaar de ontwikkelversie maar er wordt geleverd. Zo is het mogelijk voor andere bedrijven concepten te ontwikkelen voor de VR bril en de populariteit te laten stijgen. Mocht je je oude baantje beu zijn en lijkt virtual reality je wat, dan zou je zeker een carrière switch kunnen maken. Er zijn namelijk meerdere bedrijven bezig met het ontwikkelen van VR brillen de volgende projecten zijn nu in ontwikkeling; Samsung’s Gear VR, HTC’s Vive en Sony’s project Morpheus.