Het World Wide Web, ook wel internet genoemd is inmiddels onmisbaar geworden. Dagelijks worden vele gigabytes aan data verzonden, zowel door het zakenleven als door particulieren. Om veiligheid te garanderen wordt de data steeds vaker extern opgeslagen in bijvoorbeeld publieke clouds als in datacentra. We willen echter wel graag dat we altijd en overal ter wereld onze data gemakkelijk en veilig kunnen gebruiken. Zeker nu steeds meer mensen thuis moeten werken is het zeer belangrijk dat de data optimaal beschikbaar is.
De voordelen van een Wide Area Network
Om data 24/7 beschikbaar te hebben op diverse locaties is het nodig om een WAN (Wide Area Network) op te zetten. Dit netwerk kan diverse locaties van werkplekken en kantoren snel koppelen aan locaties van data. Vaak wordt bij het realiseren van een WAN gebruik gemaakt van IP-VPN. Hiermee wordt met behulp van al bestaande netwerken een virtueel eigen netwerk gecreëerd om zo verschillende locaties met elkaar te kunnen koppelen. Tussen twee eindpunten bouwt men een soort virtuele tunnel van een besloten IP netwerk dat beheerd wordt door één provider. Nadelen van IP-VPN zijn dat er nogal wat configuratie aan te pas kan komen en dat de kwaliteit van de verbindingen niet overal gelijk is. Wanneer er nieuwe IP subnets moeten worden toegevoegd kan dit alleen plaatsvinden via de provider. Daarnaast is een synchrone verbinding onmisbaar bij IP-VPN. De upload en download snelheid moeten gelijk zijn om storingen te voorkomen.
Andere manieren om een Wide Area Network te creëren
Naast IP-VPN bestaan nog meer manieren om een Wide Area Network te creëren. Zo kan er gebruik gemaakt worden van het internet, internet VPN, ethernet of Dark Fiber. We vergelijken eerst IP-VPN vs VPN. Een VPN (virtual private network) via het reguliere internet is een stuk gemakkelijker te realiseren. Helaas zit er ook een maar aan, omdat er gebruik wordt gemaakt van het reguliere internet kleven hier heel wat veiligheidsrisico’s aan. Internet VPN is vergelijkbaar helaas wordt ook hier gebruik gemaakt van een openbare gateway waardoor aanvallen door DDos kunnen voorkomen. Bovendien wordt niet altijd de snelste route tussen de twee eindpunten genomen waardoor vertragingen kunnen ontstaan.
Data delen via Dark Fiber
Wanneer u op zoek bent naar een verbinding die schaalbaar en betrouwbaar is, komt u uit bij een verbinding via Dark Fiber glasvezel. Dark Fiber is onbelicht glasvezel waarvan Nederland een uitgebreide infrastructuur kent. Eigenlijk gewoon een kabel in de grond, waarop nog geen actieve apparatuur op aangesloten is. Hier liggen grote mogelijkheden om veilige verbindingen te creëren tussen locaties en vestigingen van uw organisatie. Zo kunt u in eigen beheer een ongelimiteerde bandbreedte realiseren en complete controle uitvoeren. Dark Fiber glasvezel beschikt daarnaast over een supersnelle schaalbaarheid. Hiermee kan een directe verbinding tussen verschillende locaties worden gecreëerd. Omdat u niet afhankelijk bent van externe glasvezel aanbieders kunt u uw eigen stukje glasvezel helemaal naar eigen inzicht inrichten. Dark Fiber is onder andere geschikt voor grote organisaties of bedrijven die behoefte hebben aan betrouwbare, veilige en stabiele verbinding.