Een aantal jaar geleden was het heel normaal om plastic bekertjes te gebruiken binnen een bedrijf. Tegenwoordig is dit eigenlijk iets wat niet meer kan. Het is niet goed voor het milieu en het ziet er niet chique uit. Wat nog wel vaak gebruikt wordt zijn kartonnen koffiebekertjes. In 2020 was naar schatting 60% van de koffiebekers vervaardigd uit karton. Kartonnen bekers kunnen makkelijk worden hergebruikt en reguleren de warmte beter waardoor het prettiger drinkt. In dit artikel lees je ook waarom je geen plastic bekertjes meer zou moeten gebruiken binnen jouw organisatie en hoe je overstapt van plastic bekertjes naar kartonnen bekertjes. Afvalinzameling door Renewi kan hierbij helpen. Veel leesplezier bij derest van het artikel!
Plastic bekers verwijderen langzaam
De bekende plastic wegwerpbekers worden vaak vervaardigd uit polystyreen, dit valt onder plastic code 6. Deze code staat erg slecht bekend en het wordt daarom aangeraden om deze plasticsoort zoveel mogelijk te vermijden. Het materiaal is niet goed voor het milieu en dit wil je natuurlijk niet uitstralen met jouw bedrijf. Ook is het steeds lastiger om aan plastic bekertjes te komen omdat ze bijna niet meer verkocht worden/mogen worden.
Wat is een duurzamer alternatief?
Een duurzaam alternatief voor plastic bekertjes zijn kartonnen koffiebekertjes. Je ziet ze al erg veel voorbij komen bij bedrijven en scholen. Er worden minder fossiele grondstoffen gebruikt bij het maken van kartonnen bekertjes. Kartonnen koffiebekers bestaan voor 95% uit karton en voor 5% uit een plastic coating. Dit betekent dat er 95% minder fossiele grondstoffen worden gebruikt voor de productie van kartonnen bekers. Deze bekers zijn dus echt een stuk duurzamer en dat is fijn! Ook zien ze er luxer uit dan plastic bekers en je kunt ze laten bedrukken met een tekst of het logo van jouw bedrijf.
De bekers kun je recyclen
Wanneer je op kantoor een aparte afvalplek maakt voor het inzamelen van kartonnen koffiebekers, kun je ze ook nog eens recyclen. Ze worden dan allemaal opgehaald en met de grondstoffen worden weer nieuwe dingen gemaakt. Dit gebeurt bij plastic bekertjes bijna nooit.