Om bestanden uit te wisselen gebruiken mensen steeds vaker “Cloudgebaseerde” opslagdiensten, zowel tussen persoonlijk apparatuur als op het werk. Het bedrijf Yaniv Bensadon deed een onderzoek naar de meest voorkomende problemen die ontstaan bij afnemers die gebruik maken van een dergelijke opslagdienst als Google Drive of Dropbox.
Google Drive
Gebruikers (30%) geven aan dat het vooral de missende mappen zijn die een doorn in het oog zijn. Daarnaast zijn er nog problemen met de synchronisatie van bestanden, raadselachtige foutmeldingen en het overzetten van Google Docs naar Google Drive. Daarentegen hoeft u zich, t.o.v. andere opslagdiensten, over de beveiligen niet veel zorgen te maken. Al met al heeft Google Drive nog steeds een heleboel problemen met zijn usability.
DropBox
Opslagdienst Dropbox heeft meer dan 100 miljoen gebruikers en is hiermee één van de meest populaire diensten voor het (online)opslaan van bestanden. Gemiddeld worden er 1 miljard bestanden in mappen van gebruikers ge-upload.
Het fijne aan deze opslagdienst is de compatibiliteit met verschillende besturingssystemen, waaronder OS X, Windows, iOS, Linux, Android en BlackBerry. Afnemers van Dropbox maken zich vooral zorgen over de beveiliging. Dit geeft 40% van de respondenten als meest voorname klacht aan. Op de tweede, derde en vierde plaats worden de beperking aan de opslagcapaciteit, bestandssynchronisatie en trage responstijd aangegeven.
Dropbox heeft in de zomer van 2012 een hack ervaren waarna gegevens van gebruikers gebruikt werden om spammails te versturen. Gebruikers die Dropbox gebruiken voor het opslaan van persoonlijke informatie of andere gevoelige gegevens worden geadviseerd verder te kijken naar een ander opslagmedium. Hetzelfde geldt voor zakelijke gebruikers die bijvoorbeeld bedrijfsgegevens in de Cloud plaatsen.