Twee jaar geleden spraken we op deze website nog over de economische groei die Nederland aan het doormaken was. Voordat de Corona maatregelen werden ingesteld had Nederland te maken met een ruime arbeidsmarkt. Wanneer er weinig werk is en veel mensen een baan zoeken spreekt met van een krapte op de arbeidsmarkt. Pre-Corona was dit in Nederland dus precies andersom. Er was werk genoeg en goede werknemers konden werken waar ze zelf graag wilden werken. Wat heeft de Corona crisis voor gevolgen op de Nederlandse arbeidsmarkt gehad? Hoe staan we er inmiddels voor en wat kunnen we nog verwachten? Dit zijn vragen die we nu, verder in de crisis kunnen behandelen in deze blog.
De gevolgen van Corona op de arbeidsmarkt
De Kamer van Koophandel heeft sinds de tweede wereld oorlog niet zoveel faillissementen gerapporteerd als in de Corona periode. Veel ondernemers die wilden profiteren van de economische groei konden hun hoofd niet boven water houden. Andere, soms ook hele grote bedrijven, zijn bankroet gegaan omdat de vraag naar hun product of dienst opeens helemaal was verdwenen. Een opmerkelijke trend die zichtbaar werd waren het grote aantal buitenlandse werknemers of studenten die terug zijn gegaan naar hun land van herkomst. Hierdoor is er ruimte ontstaan bij bedrijven die blijven bestaan om de verloren banen op te vullen. Ook zijn er andere bedrijven die juist enorm zijn gegroeid in de corona periode, deze hebben extra mensen kunnen aannemen. Tel daar bij op dat de markt al rooskleurig was en je hebt als Nederlandse werknemer niks om je druk over te maken!
Als starter op zoek naar een leuke baan?
Anders dan de woningmarkt is de arbeidsmarkt dus wel leuk om je als starter op de begeven. In Nederland is genoeg aanbod om je te ontwikkelen als student en als werknemer. Door je als student goed te ontwikkelen ben je een gewillige prooi voor een van de vele grote bedrijven die Nederland rijk is. Hierna heb je vaak nog de kans je zelf tijdens of na werkuren te ontwikkelen. Ik geef een voorbeeld. Met een MA-IT afstudeerstage IT kom je vaak snel na je opleiding aan een startersfunctie bij een leuk bedrijf. Hoewel een HBO of WO opleiding een gedegen basis biedt zijn opleidingen op dit niveau vaak algemeen van aard. Gelukkig bieden veel werkgevers hun werknemers een studiebudget waarmee ze naast of tijdens hun werk een extra verdiepende, specifieke opleiding kunnen volgen. Voorbeelden van aanbieders zijn Lean Six Sigma, Inzicht of TC Academy.