Persoonsnamen worden vaak gegoogled. Men zoekt oude klasgenoten of collega´s op in de hoop meer informatie over hen te vinden. Meestal worden de Social Media accounts op de eerste pagina getoond. Veel mensen blokkeren hun pagina´s zodat alleen vrienden hun pagina kunnen bekijken. Een andere benadering is om juist (bepaalde) accounts openbaar te houden. Nieuwe werkgevers Googlen je naam namelijk ook. Maar hou pak je dit goed aan?
Google je naam en analyseer de 1e pagina
Typ je naam in de zoekmachine en bekijk de eerste 10 resultaten. Staan je Social Media accounts op de eerste pagina? Of staan er resultaten tussen die je liever niet ziet? Bijvoorbeeld jouw reactie op een of ander vaag forum of een site met een foto waar je dronken in de gordijnen hangt. Vraag je altijd af hoe de zoekresultaten op een eventuele nieuwe werkgever overkomen.
Pas accounts aan voor de zoekmachine
Een account als twitter.com/reddevil klinkt logisch wanneer je vanwege je haarkleur sinds de brugklas deze geuzennaam aannam. Wees je er wel van bewust dat reddevil@gmail.com voor veel werkgevers onprofessioneel overkomt. Als je gevonden wil worden, is het van belang dat de accounts aangepast worden naar bijvoorbeeld twitter.com/jouw_naam, hyves.nl/jouw-naam. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld Facebook af te schermen en te gebruiken voor privé doeleinden. Facebook.com/jouw-naam staat dan wel op de 1e pagina, maar is niet openbaar. Als je actief bent op Linkedin dan staat je account hoogstwaarschijnlijk al op de 1e pagina.
NB: Het kan enige weken duren voordat Google de nieuwe accounts indexeert.
Richt je Social Media in als openbaar CV
Als je hebt bepaald welke Social Media accounts voor iedereen toegankelijk zijn, dien je deze in te richten of aan te passen. Verwijder of blokkeer bepaalde foto’s, vermeld je oude werkgevers en omschrijf je werkzaamheden in je profiel. Schrijf eventueel een blog over je of praktijkervaringen. Bloggen is niet alleen een middel om je expertise te ventileren voor toekomstige werkgevers. Je laat daarnaast iedereen uit je netwerk weten waar je specialisme ligt. Misschien is de werkgever van je oude buurman net op zoek is naar een nieuwe systeembeheerder. Een laatste tip: Registreer je eigen naam als domeinnaam en richt deze tijdelijk in als online CV.
< Terug naar ICT nieuws